Sundt indeklima er super vigtigt for familiens sundhed

/Sundt indeklima er super vigtigt for familiens sundhed
Sundt indeklima er super vigtigt for familiens sundhed 2017-07-26T12:48:17+00:00

 Sundt indeklima – Hvordan?

Gæsteblogger Lasse Smidt skriver om sundt indeklima!

Mange mennesker tænker ikke på det eller ignorerer et potentielt sundhedsskadeligt problem. I de fleste tilfælde kan det nemt løses, men uvidenhed om problematikken gør at det meget ofte ikke bliver udbedret. Her er en række ting som du skal prøve at undgå, hvis du vil forbedre din families indeklima markant. Din indsats reducerer nemlig risici for både allergi og luftvejssygdomme:

Kulilte. Det kommer fra forbrænding af træ, benzin osv. Det er en meget farlig gasart, da dine sanser ikke kan opfange den. Du bliver langsomt men sikkert kvalt indefra ved at de blod ikke opfanger nok ilt i blodet og du falder i søvn. Dette er også hvad fleste ofre for ildebrande dør af, de er normalt for længst døde før flammerne overhovedet når dem.

Så sørg for at have en god ventilation når du laver mad, aldrig starter bilen i garagen før døren er åben og du skal ikke tage grillen indenfor.

Dyreskæl. Dette kan give allergiske reaktioner og kan give flere sygdomme. Så sørg for at rydde op, feje, støve af og generelt rengøring. Du skal dog ikke tro at dit kæledyr skader dig, hvis du sørger for regelmæssig rengøring. Så giver dit kæledyr dig faktisk et længere liv ved at bringe dig glæde.

Skimmel. Har du et hus f.eks. hvor der er meget fugt, så undersøg om der er skimmelsvampe. Dette er farligt da det sender spore ud, som vil skade dit helbred med tiden. Ordner du ikke problemet vil du opleve vejrtræknings problemer, svimmelhed og måske hukommelses problemer.

Rengøringsmidler, pesticider og lign. Du skal sørge for at der er en klar sikkerhed omkring dine forskellige skadelige midler.Det kan eks. være at du ejer en gård som bruger pesticider, sørg for at det ikke spredes rundt i hjemmet. Sørg for at have dem i 100% lukket beholdere og gerne udenfor, væk fra hjemmet. Det kan i værste tilfælde skade indre organer og dræbe. Godt råd:Brug et økologisk rengøringsmiddel.

Dårlig ventilation. Sørger du ikke for at få frisk luft ind, så falder luftkvaliteten betydeligt og du vil udover at arbejde ineffektivt, blive træt, få dårligere hukommelse og risikere hovedpine. Det kræver ikke mere end 5-10 minutter om dagen med åben vindue for at opretholde en god luftkvalitet og et sundt indeklima.

Støv. Sørg for at støve af.Støv er en blanding af skæl fra dyr og mennesker, byggematerialer, pollen, tøjfibre, insektrester og meget mere. Det er ikke sundt at indånde i store mængder. Så sørg for at støve af, dette kan gøres hurtigt med en støvsuger med HEPA filter, støvkost o.l., men sørg for at have vinduer åben, gerne på en blæsende dag. Så støvet bliver båret ud af lejligheden.

Hvem er din nabo? Det er ikke altid sundt at bo ved siden af fabrikker, industriområder og lignende. De bruger mange forskellige midler og værktøjer som nemt kan skabe luftbårne partikler. Bor du f.eks. tæt på nybyggerier, så vil der være betydelig mere støv i luften.

Har du børn i huset, så har de meget større chance for at udvikle allergi i fremtiden, end hvis du bidrager på alle fronter til et sundt indeklima.

Hvorfor er det vigtigt at tænke i sundt indeklima? Mere om sundt indeklima og sund rengøring her.