Pletguide

Vin plet på gulvtæppe

Sådan fjerner du de kendte pletter fra dit gulvtæppe

“Hvad gør jeg nu hvis jeg spilder…?”

Her på siden har vi samlet en række guides til at fjerne mange af de kendte og irriterende typer af pletter på gulvtæppet. Har du spørgsmål eller kommentarer til nogle af dem, så er du velkommen til at skrive til try@try.dk, eller blot i kommentarfeltet. Har du andre pletter du ikke ved, hvordan du skal få bugt med, så skriv også gerne her.

Denne pletguide er ikke alfabetisk opbygget, men er listet op i den mest forekommende rækkefølge af de uheld vi ser:

Rødvinspletter

 1. Sug omgående pletten op med et viskestykke.
 2. Tag et rent viskestykke og tryk med din vægt og flade sko resten af det fugtige område indtil det ikke længere kan ses på viskestykket.
 3. Spray noget vand ud over pletten og gentag processen med et nyt viskestykke og tryk med din vægt resterne af farven op.
 4. Hæld derefter flydende vegetabilsk glycerin over pletten og lad det trække natten over. Hvis du har spildt rødvin om morgenen, (så har du et stort problem, men det er en anden snak) lad det trække hele dagen.
 5. Glycerinen fjernes derefter som en almindelig fedtplet. Brug igen rene viskestykker og sæbevand. Eller ring til en tæpperenser som nu meget let kan fjerne din gamle rødvinsplet med viden omkring pletter og sit økologiske rengøringsmiddel.

Kaffepletter

 1. Kaffe, the, kaffelatte og lignende – Frisk plet, sug resten af kaffen op med et viskestykke og rens med et universalmiddel blandet med vand. Indtørret plet, smør glycerin på pletten og lad det trække i mindst 10 timer og rens bagefter fedtpletten på samme måde med et universalmiddel i varmt vand.  Eller kontakt TRY.dk efter du har smurt pletten ind i glycerin.

Blæk-, tusch- og kuglepenspletter

 1. Tusch, kuglepinde og andet blæk – Brug først lidt perpentin på et viskestykke og fjern alt det overskydende farvestof. Brug derefter 80 gr. varmt vand til at fjerne resten. Nu må der gerne gnides let. derefter renses med almindeligt universalmiddel + varmt vand på en klud. Er tæppet muligt at rense koster det ikke ekstra at der er vanskellige pletter på. Kan jeg egentlig tåle at få en omgang tæpperensning af TRY?

Stearinpletter

 1. Stearin –  Brug et viskestykke/trækpapir/madpapir med et strygejern over på svageste varme eller max. 80-90 grader,indtil al stearinen er opsuget i papiret. Giv dig god tid. Sæt dig ned på tæppet ved siden af, så du kan se og følge pletten forsvinde. Hver gang der er kommet et fedtet lag på viskestykket eller hvad du nu bruger, så find et tørt stykke. Husk at kassere denne klud, for du får den aldrig ren ved vask. Tværtimod kan den ødelægge alt det andet der bliver vasket samtidigt;( Det samme gælder forresten hvis du har brugt en klud til at give dine sko fedt, din datter har ordnet sin saddel til hendes hest med en fedtet klud eller du har brugt metalpolish til dit køleskab eller lignende.

  Alternativt kan du (hvis ikke der er mulighed for tricket med strygejern og viskestykke) 80 gr. varmt vand og en vandsuger. Stearin smelter ved denne temperatur, så vær klar til hurtig opsugning. Og på denne elegante måde gjorde jeg mig selv arbejdsløs;) – ellers ringer du bare…

Græs-, jord- og ketchuppletter

 1. Græs, jord, ketchup, og lign. Brug en pletfjerner. Den kan du købe af din tæpperenser på spray til at have liggende når uheldet er ude. En anden økologisk mulighed er at købe en galdesæbe. Den er effektiv, men skal bare helst trække i en times tid på tæppet først. Hvis du opgiver er det jo rart at din tæpperenser er i nærheden;) God arbejdslyst! Og lad os endelig høre om dine erfaringer, så de kan blive optaget på pletguiden.

Saltpletter

 1. Nu er det tid til at fjerne vinterens slid på tæpper og linoleum. Hvordan gøres det?

  Du tager en sprayflaske og hælder hvid eller farveløs eddike på. Er det i en opløsning på 5% er det fint ellers bland eddikesyre 32% op med 4 dele vand. Spray ud over det belastede område og vent 1 min. Tag derefter en hårdt vredet klud gnub resterne af. Det plejer at fjerne det værste.

Hjælp med at udvide vores pletguide

Som du kan se har vi prøvet lidt af hvert. Har du en udfordring til os? En plet som du mener bliver svær at fjerne. Så hører vi MEGET gerne fra dig. Så kan vi nemlig få udvidet vores pletguide.

Se mere

Lime Drink
Gode tips

Et fravalg af kemikalier

Ny undersøgelse om fravalg af kemikalier! Vedr. den nyligt offentliggjorte undersøgelse fra DTU: De sundhedsfremmende bioaktive stoffer som jo yder en beskyttelse mod hjertesygdomme og

Kontor rengøring
Gode tips

Pris på rengøring i Lyngby og København

Pris på rengøring i København – Her er den Majbritt fra Djurs kommunikation har interviewet Lars Fjord fra TRY.dk  Har man kontor på Frederiksberg eller

Indhent et tilbud